Alt om hummus
Visste du at hummus egentlig betyr kikerter på arabisk? Kikerter er også hovedingrediensen i denne populære retten.
Pålegg? Dip? Tilbehør? Hovedrett?
Det er ikke så lett å plassere hummus i bare en kategori. For deg som ikke har smakt det før, er det en myk, kremete og lys masse med en mild smak. For deg som har smakt det før, er det sannsynligvis en av dine faste “go to”-retter når du skal ha noe kjapt, enkelt, sunt og mettende.
Innhold
Hummus består i hovedsak av moste kikerter og olje. Vanligvis er det også en god del tahini, hvitløk og ulike krydre. Det er vegansk, glutenfritt og nøttefritt, og er en rett som passer de aller fleste.
Lage selv eller kjøpe ferdig?
Det er alltid dilemmaet. Hummus er ikke noe unntak! Hos LOCO får du kjøpt en rekke ulike hummustyper. Vi har både fersk hummus, prosessert hummus og alle ingrediensene du trenger for å lage din egen.

Lag din egen hummus
Det er ikke vanskelig å lage sin egen hummus. Her er en grunnoppskrift du kan begynne med:
Oppskrift på enkel hummus
Tid
Ca 10 minutter
Utstyr
- Bolle
- Stavmikser (eller foodprosessor/blender)
Ingredienser
1 boks kikerter, kokte
5 store spiseskjeer tahini
1 fedd hvitløk
Saften av 1/2 sitron
5 store spiseskjeer olivenolje
1 ts salt
1/2 ts spisskumin
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en bolle.
Mos godt med stavmikser.
Smak til salt og spisskumin.
Serveres med en gang.
Pynt gjerne med litt olivenolje, ferske urter (persille, koriander) og et dyss krydder (pepper, paprika, spisskumin eller chilipulver).

Hummustyper

Selv om klassisk hummus er lys og ganske nøytral i smaken, er det også mange som liker mer spenstige varianter, som rødbetehummus, hummus med brent paprika og grønn hummus med urter.
I LOCOs butikk på Sagene finner du et godt utvalg av klassisk hummus og ulike smaker.

Næringsinnhold i hummus
Næringsinnholdet vil variere noe mellom ulike typer hummus, men alle vil ha ganske høyt innhold av proteiner, en del karbohydrater og noe fett. Her er snittverdiene fra matvaretabellen:
100 g hummus gir
193 kcal / 893 Kilojoule
12,1 g fett (hvorav 1,7 g mettet fett)
11,9 g karbohydrater (hvorav 0 g sukker)
6,6 g protein
Ernæringseksperten sier
Hummus er det perfekte valget
Madeleine Angelsen, kostholdsveileder
«Hummus er en næringsrik rett som man med fordel kan inkludere i kostholdet. De fleste helsemyndighetene globalt sett anbefaler å spise et hovedsaklig plantebasert kosthold, med økt inntak av belgfrukter og bønner. De samme rådene sier at man bør spise mer fett fra blant annet planteoljer, og mindre fett fra for eksempel smør, fløte, ost og kjøtt.
Dermed er hummus det perfekte valget når du trenger pålegg på brødskiva eller godt tilbehør til middagen. Hummus bidrar med både sunt fett og en del proteiner, i tillegg til rikelig med kostfiber. Hummus er også en kilde til vitaminer og mineraler som folat, jern, magnesium, kalium og fosfor.»

Spørsmål og svar
Hummus er veldig anvendelig, og kan brukes som pålegg, dressing, dip eller saus. Tradisjonelt spiser man det med flatt, arabisk brød (pitabrød) som dyppes i en skål med hummus.
Hummus består av kikerter, olivenolje og tahini, og vanligvis hvitløk og sitron.
Hummus består av hovedsaklig kikerter, tahini (sesampasta) og olivenolje. Kikerter gir planteproteiner og kostfiber, som bidrar til god metthetsfølelse. Du får sunne fettsyrer fra både tahini og olivenolje, som er med på å redusere risikoen for høyt kolesterol i blodet. Det er også viktig å spise nok kostfiber for å ha god tarmfunksjon, og dette bidrar plantemat som kikerter med.
Alt i alt bidrar hummus med mange nyttige næringsstoffer, og er et godt valg til plantebasert snacks eller tilbehør til maten. Spiser du 100% plantebasert, er hummus et næringsrikt valg til pålegg på brødskiva.
Men: selv om hummus lages av hjertevennlige fettkilder, inneholder olivenolje og tahini mye kalorier.
Prøver du å gå ned i vekt, er dette lurt å være klar over. Lager du hummusen din selv, kan du justere hvor mye olje og sesampasta du bruker. Hvis du vil lage en litt mer kalorifattig hummus, kan du erstatte noe olje og sesampasta med sitronsaft eller vann.
Madeleine Angelsen, ernæringsekspert
Fersk eller hjemmelaget hummus holder ca 5 dager i kjøleskapet. Prosessert hummus har lenger holdbarhet. Sjekk stemplingsdatoen på pakken. Husk at en uåpnet pakning holder lenger enn en som er åpnet.
Lag hummus ved å mose sammen kikerter, tahini, olje og hvitløk. Se hele oppskriften her.