Plantebasert bacon
Facon er akkurat som bacon, bare sunnere og 100% plantebasert! Les historien bak Facon fra PlantBased her. LOCO har tatt en prat med Caroline Kunst Wergeland, en av grĂŒnderne bak det bestselgende vegetarbaconet.
Sunt, vegansk alternativ

Caroline Kunst Wergeland er utdannet innen ernÊring og startet sitt fÞrste selskap tidlig i tyveÄrene.
NĂ„ er hun en av grĂŒnderne i PlantBased, selskapet bak det populĂŠre vegetarbaconet Facon.
Facon har kun noen fÄ, helt naturlige ingredienser og har 36% protein. Som PlantBased sier:
Like digg som kjÞtt. Bare bedre, pÄ alle mÄter.
Caroline fra PlantBased
Savnet bacon
Caroline har spist kjĂžtt tidligere, men kuttet dette helt ut etter hvert som hun lĂŠrte seg mer om dyrevelferd og helse. En av tingene hun likevel savnet, var helgekosen. SĂŠrlig bacon og spekemat. Slik ble ideen om Facon fĂždt.
– For 4-5 Ă„r siden fikk jeg nok av Ă„ se hvor dĂ„rlig utvalg det var for oss som ikke Ăžnsker Ă„ spise kjĂžtt. Dermed gikk jeg pĂ„ en mission, fra Ă„ skulle starte egen restaurant med denne typen mat, til Ă„ lage egne produkter til dagligvarehandel, sier Caroline nĂ„r vi tar en prat med henne.
– I dag er jeg utrolig stolt av Faconet vĂ„rt. Vi har hatt en versjon tidligere av som smakte hakket mer som bacon, men det var bare ikke sĂ„ brukervennlig, og vi mĂ„tte tilsette mer fiber for at kundene skulle klare Ă„ fĂ„ det ut av pakken. Men vi jobber stadig med Ă„ utvikle produktet, sĂ„ kanskje vi kan klare Ă„ fĂ„ til begge deler. Dette er kunsten med Ă„ lage plantebasert mat, det Ă„ fĂ„ til god smak, uten Ă„ tilsette usunne ingredienser.
Kokken bak oppskriften
Kokken som har utviklet Facon heter Anders SjĂžblom.
– Han har selv drevet flere restauranter fĂžr, men solgte seg ut for Ă„ jobbe med konsepter med stĂžrre moralsk betydning. Han er virkelig helt rĂ„. Jeg hadde lett en stund etter en kokk som kunne mĂžte mitt Ăžnske om Ă„ lage vegetarbacon og plantebasert spekemat, og da jeg traff han var det full klaff umiddelbart, sier Caroline til LOCO.
I begynnelsen laget Caroline og Anders alt for hÄnd, men nÄ produseres det pÄ en fabrikk i Fredrikstad.

Kokken vÄr er et geni av en kokk, som klarer Ä lage de helt rÄeste produktene, uten Ä tilsette hverken tilsetningstoffer eller andre unÞdvendige ingredienser.
Caroline Kunst Wergeland, PlantBased
Vegetarbacon og egg? đ±
Caroline er ikke selverklÊrt veganer, men spiser 95% plantebasert. Faktisk er egg og Facon en av hennes favorittmÄltider. I tillegg har hun det i salat:
– En annen favoritt er Ă„ hakke opp Facon i smĂ„ biter, deretter steke dem i rikelig med olje (jeg bruker kokosolje uten smak), for sĂ„ Ă„ ha i dem over salatene mine. Jeg spiser salater sĂ„ og si hver eneste dag, med en hel haug med gode rĂ„varer i fra gĂ„rden, og Faconet er bare sĂ„ ufattelig godt Ă„ strĂž over.
It’s art!
Caroline Kunst Wergeland om steking av Facon
Kunsten Ă„ steke Facon
Carolines beste steketips
NÞkkelen for Ä fÄ det perfekte Faconet er Ä bruke nok olje i pannen.
Friter pÄ hÞy varme, raskt. SÄ fort du kjenner at Faconet stivner i pannen, snur du det og steker den 1-2 min sÄ det stivner pÄ andre siden.
Stekes det for lenge blir det tĂžrt og fort brent. It’s art!

Skal utkonkurrere bacon
MÄlet er Ä utkonkurrere klassisk bacon, slik at dette er noe alle velger i stedet.
– Jeg har virkelig troen pĂ„ at flere vil bytte, om produktet er bra nok. Selv om vi alltid har en liten vei Ă„ gĂ„, sĂ„ vet vi at vi kan klare det, sier Caroline.
– PĂ„ Vegetarfestivalen ble vi den meste besĂžkte standen, og jeg mĂžtte mange som spiste bacon, som sa at de ville bytte til Facon ettersom de likte smaken sĂ„pass godt. SĂ„ det er mulig, og med tiden som vil det bli mer og mer naturlig Ă„ bytte. Da stĂ„r vi klare!
Flere produkter kommer snart
– NĂ„ har vi en lang liste med spennende produkter som kan nĂ„ butikkene i lĂžpet av et par Ă„r. Vi har en spekepĂžlse som er pĂ„ vei ut snart, og den kan man faktisk ikke kjenne forskjell pĂ„ fra kjĂžtt. Den er helt unik, og jĂŠvlig god! Og DET er gĂžy!
PlantBased ut til verden
– Vi har store ambisjoner om Ă„ nĂ„ ut til hele verden med alle de fantastiske produktene vi har i pipelinen. ForelĂžpig bygger vi alt sten for sten med minimalt med kapital slik at ting tar tid, men hĂ„per at vi finner den rette investoren snart, slik at vi kan fĂ„ opp tempoet, og vise dere alle produktene vi har klart Ă„ skape, sier Caroline.
Oppskrifter med Facon
Facon kan brukes akkurat som klassisk bacon. Her er to nydelige oppskrifter der vegetarbacon er en av hovedingrediensene!